Het gehuil van je baby kan je raken tot in het diepst van je ziel. Zeker als een baby vaak en lang huilt zonder aanwijsbare reden en ondanks alle pogingen ontroostbaar blijft, kan dit ouders echt tot wanhoop drijven en het gezinsleven flink overhoop gooien. 

Huilen is het eerste communicatiemiddel van je baby. Hij geeft hierbij aan ergens hulp bij nodig te hebben. Bij een huilende baby wordt vaak alleen gedacht aan honger of een vieze luier. Er zijn echter veel meer redenen. Grofweg kun je drie categorieën onderscheiden:

❇️ Behoefte-huilen: er is een behoefte in het moment die de baby niet zelf kan oplossen: ik heb honger, ik voel me niet fijn, ik voel me alleen, ik heb het koud / warm, ik ben moe, ik verveel me (onderprikkeld), ik voel me overweldigd (overprikkeld) etc. Het huilen stopt als aan de behoefte is voldaan.

❇️ Herinnering-huilen: de baby heeft iets heftigs meegemaakt tijdens de zwangerschap of geboorte en wil dit graag vertellen. Dit is vaak te zien als er sprake was van een pittige bevalling met medisch ingrijpen. Baby’s zijn hele bewuste wezentjes en maken alles mee, echter zijn niet altijd in staat om die ervaringen zelf goed verwerkt te krijgen. Hierdoor kan er stress in hun lijfje vast komen te zitten, wat weer tot andere problemen kan leiden (zoals slaapproblemen en reflux). Het huilen heeft een hoorbaar andere lading van woede, paniek, verdriet of desoriëntatie en gaat vaak gepaard met specifieke lichaamstaal van de baby. Het huilen stopt als de baby zich gehoord en erkend voelt en de ruimte heeft gekregen zijn onverwerkte ervaring goed af te sluiten.

❇️ Spiegel-huilen: de baby spiegelt via zijn huilen de ingehouden, onverwerkte of onbewuste emoties en spanningen van anderen in het gezin. Er zijn problemen in de relatie, twijfels over het ouderschap, de bevalling was voor de moeder traumatisch of er zijn andere onverwerkte levensgebeurtenissen die de emotionele beschikbaarheid belemmeren. Als emotioneel wezentje pikt de baby dit feilloos op. Het huilen stopt als ouders hun persoonlijke issues onder ogen gaan zien en daarmee aan de slag gaan.

Het bovenstaande laat zien waarom het niet helpt om je kind steeds de borst, fles of speen te geven als het blijft huilen. Het heeft zelfs een naam: nipple gagging, oftewel je baby de mond snoeren door er een tepel of speen in te stoppen. Misschien dat je baby je juist iets heel belangrijks wil vertellen. Empathisch luisteren, je baby huid op huid geven, ademen met je baby en je kleintje zijn geboorteverhaal vertellen bijvoorbeeld heeft dan veel meer effect. Baby’s hebben hun ouders nodig om hun stress te reguleren. Dan is het fijn om te weten wat er nog meer achter het huilen kan zitten ?

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Babytherapeut & Geboortecoach
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal