Heb je ook last van een druk hoofd en vind je het moeilijk om tot rust te komen? De volgende 8 positieve gedachten kunnen je hierbij helpen:
1: GENIETEN MAG
Op een of andere manier zit het niet echt in onze genen om vol overgave ergens van te genieten. Je hoeft je niet te baden in weelde of buitensporig geld over de balk te smijten om te genieten van wat het leven je te bieden heeft. Daar heb je namelijk zintuigen voor gekregen. Heb je ooit wel eens echt genoten van de geur van pas gemaaid gras? Van hoe een zwoele zomeravond voelt op je huid? Het gezang van een merel tijdens zonsondergang? De smaak van een goed glas wijn? Genieten kan je van alles, van de gezelligheid van gezelschap, een goed gesprek. Van het feit dat je vrij bent en even niet hoeft te werken. Van wat je allemaal hebt bereikt in je leven en wat je allemaal hebt overwonnen. Van het blije gezicht van je kind tijdens het buitenspelen. Er is zoveel om van te genieten. Het leven is niet altijd zwaar en serieus. Genieten is gratis en laadt de batterij weer op. Genieten is voeding voor de ziel. Er is altijd wel iets om van te genieten, ook in lastige tijden. Doe het met volle teugen!
2: RUSTEN IS EEN ZINVOLLE ACTIVITEIT
Veel mensen denken dat slaap voldoende rust is voor lichaam en geest, maar dat is niet waar. Een lichaam blijft gezond als rust en activiteit worden afgewisseld, naast voldoende slaap. Veel mensen gunnen zichzelf geen rust, omdat de achterliggende gedachte is dat dit synoniem is voor nutteloos niets doen. Niets is minder waar. Rusten is namelijk ook een activiteit. Je geeft lichaam en geest de gelegenheid om te verwerken, los te laten en weer op te laden. Het is zinvol èn het is een noodzaak. Gun jezelf dagelijks minstens 10 minuten op de bank en staar wat voor je uit. Gun je denkende brein wat broodnodige rust. Kijk hoe de blaadjes bewegen in de wind of hoe het regent. Daarna heb je weer nieuwe energie om verder te gaan. En wie weet pak je dat wel veel handiger en sneller aan.
3: NIET ALLES MOET NU
Het geeft al veel rust als je bij alles waarvan je vindt dat dit NU moet, jezelf afvraagt of dat waar is. Vaak worden we bij de dingen die we denken overvallen door een groot gevoel van urgentie. Alsof het meteen NU uitgevoerd moet worden, anders is de kans voorbij. Ja, soms is het inderdaad handig om het meteen te doen, maar als het je flow doorbreekt van waar je mee bezig was, is het misschien handiger om het even te laten. Bovendien blijkt vaak dat de urgentie erg meevalt, evenals de nadelen van het uitstellen. En verder is het verbazingwekkend hoeveel dingen zichzelf oplossen, zonder dat je daar iets aan hebt gedaan. Die wetenschap is al een geruststelling op zich.
4: NIET ALLES IS BELANGRIJK
Mensen die plotseling worden geconfronteerd met de tijdelijkheid van hun leven (bijv. door ernstige ziekte) zie je zomaar keuzes maken die hen bij de essentie van het leven brengen. Wat is nu echt belangrijk? Dan blijkt pas hoeveel van onze energie opgaat in franje en randverschijnselen waarvan we zijn gaan geloven dat deze nodig zijn. Wat een opluchting als je je beseft dat je hierin keuzes kunt maken. Dat je regie mag hebben over je eigen leven. Wat jij belangrijk vindt, mag je namelijk zelf kiezen. Het is immers jouw leven, jouw lichaam, jouw tijd en energie, niet van een ander.
5: GEDACHTEN ZIJN SLECHTS GEDACHTEN
Ons denken produceert gedachten. Dat is nu eenmaal hoe het werkt in ons hoofd. De ene gedachte wordt moeiteloos opgevolgd door de volgende gedachte. En zo gaat het de hele dag door. We schijnen in ons leven een bibliotheek te kunnen vullen met onze gedachten. Iedere gedachte produceert vervolgens een gevoel in je lijf. Leuke gedachten geven een blij gevoel, vervelende gedachten geven een naar gevoel. En we willen wel het leuke, maar niet het nare. Dus gaan we ons tegen deze vervelende gedachten verzetten. We willen ze begrijpen of proberen ze weg te duwen. Maar helaas word je daar heel moe van en maakt het de onrust in je hoofd alleen maar erger. Je kunt je namelijk niet tegen gedachten verzetten. Je kunt alleen constateren dat je ze blijkbaar hebt. Het is de natuur van de geest dat er gedachten zijn. Ze komen en ze gaan. Als je je ermee gaat bemoeien, dan begint de ellende. Het helpt als je kunt zien dat ze er zijn. Verder identificeer je je er niet mee. Je kunt immers van alles denken, zonder dat het waar is.
6: WACHT MET OORDELEN
De mens lijdt niet onder de werkelijkheid, maar onder zijn oordeel over de werkelijkheid. Een Boeddhistische wijsheid die nog steeds geldt. De werkelijkheid is dat dingen voortdurend anders gaan dan je wilt. Wat je wilt gebeurt niet, wat je niet wilt gebeurt wel. Het verschil tussen wat er gebeurt en wat je wilt geeft stress. Die stress wordt veroorzaakt door de afwijzing van hoe het is. Je wil dat het anders gaat en daar begint het gevecht. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het bakken met energie scheelt als je niet meer zoveel vindt van hoe het gaat. Dingen gebeuren. Zo is het leven. Dat is overigens anders dan onverschilligheid. Het is acceptatie. Alleen al door je oordeel uit te stellen en af te wachten hoe het proces verloopt, kun je meer rust in je leven brengen. Adem iets dieper en wacht. Reageer niet. Wacht tot die golf van energie die jouw oordeel over de situatie heeft gecreëerd (boosheid, angst, verdriet) door je lijf is verwerkt en kijk dan opnieuw. Het vraagt oefening om uit de reactie te blijven. Maar als je deze vaardigheid meester bent, geeft het je een enorme rust en helderheid waarmee je uit het lijden kunt blijven en je je energie kunt richten op de dingen die er echt toe doen.
7: VERWAR BETROKKENHEID NIET MET INVLOED
Iedereen maakt zich druk om van alles en nog wat: over je gezondheid, of anderen je aardig vinden, over de manier waarop je leidinggevende dingen regelt, over zinloos geweld, over problemen in het onderwijs enzovoorts. Aan sommige zaken kun je wat doen, maar lang niet aan alles. Een helder idee hebben over het onderscheid tussen waar je je druk over maakt (je betrokkenheid) en waar je daadwerkelijk invloed op hebt maakt dat je je energie effectief besteedt en meer rust in je leven kunt brengen.
Organisatiepsycholoog Stephen Covey maakte onderscheid tussen de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Wanneer je cirkel van betrokkenheid veel groter is dan je cirkel van invloed, dus wanneer je je druk maakt over veel zaken waaraan je niets kunt veranderen, voel jij je op den duur boos, gefrustreerd of zelfs ziek. Bovendien krimpt je cirkel van invloed verder, omdat alle energie opraakt door zinloos gepieker. Het is interessant om eens voor jezelf te tekenen hoe groot deze cirkels bij jou zijn. Kun je accepteren wat je niet kunt veranderen? En heb je de moed te veranderen wat je kunt? Zo heb je zelf invloed op de hoeveelheid stress in je leven.
8: JE HOEFT NIET ALLES TE BEGRIJPEN
We zijn gewend om rust te vinden in het begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Als ik maar begrijp waarom het gebeurde, dan heb ik rust. Dat is een misvatting. Ook al heb je een antwoord, dan wil dat nog niet zeggen dat je hiermee vrede hebt. Er is altijd wel iets dat niet te begrijpen is. Sterker nog, de meeste dingen zijn onbegrijpelijk. Je hoeft er maar het journaal voor aan te zetten. De werkelijkheid is zoveel meer complex dan wij kunnen overzien en bovendien zijn mensen geen rationele wezens. Mensen doen nu eenmaal onbegrijpelijke dingen, die van hun eigen positie gezien heel begrijpelijk zijn. Het is eerder een wonder dat er zoveel gaat zoals je had gedacht dat het zou gaan. Dus hoe zou het zijn als je niet meer alles hoefde te begrijpen? Wat een rust dat zou geven!
TOT SLOT
Rust in vrede. Wat vreemd eigenlijk dat we dit alleen onze overleden dierbaren toewensen en niet jezelf. Als je wat langer stilstaat bij deze drie woorden, voel je wat een geschenk dat is. Te mogen rusten in vrede. Vol overgave. Niets dat anders hoeft te zijn dan het nu is. Wat ontzettend jammer als daar pas ruimte voor zou zijn als je dood bent. Begin daarom vandaag en gun jezelf meer rust in je hoofd. Je zult zien dat het leven leuker en lichter wordt. En wie wordt daar nu niet blij van?
Heb je ook een verlangen naar meer rust en ruimte in je leven? Je bent van harte welkom in mijn praktijk om dit aan den lijve te ervaren.
Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Lichaamsgericht therapeut
www.Adem-ruimte.nl